”Regula de aur” a Mântuitorului
Matei 7:12
INTRODUCERE
1. Începând cu această secțiune a ”predicii de pe munte” (Mat 7:12-20), Domnul Isus se apropie în discursul Său de concluzia finală.
2. El stabilește aici, un principiu general pentru îndrumarea noastră în tot ceea ce reprezintă relația interumană. Domnul Isus a zis: ”tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel…”, Mat 7:12
3. Acest principiu ne spune: ”Nu acționa din egoism, ci pune-te în locul celuilalt și întreabă-te ce te-ai aștepta de la el.” Acest lucru te poate face să fii imparțial, sincer și corect. Poate distruge tot ce reprezintă avariție, invidie, trădare, necinste, calomnie, furt, adulter etc.
4. Este ceea ce auzim adesea ca fiind ”Regula de Aur” (principiul reciprocității = practica schimbului de lucruri cu ceilalți în beneficiu reciproc), care este o rezumare a învățăturii etice a Domnului Isus cu privire la modul în care îi tratăm pe ceilalți.
DISCUŢIE
I. CARACTERISTICILE ”REGULII DE AUR”
A. Este principială, Mat 22:39
B. Este fundamentală, Zah 7:9-10; Rom 13:8-10
C. Este echitabilă, Fapte 10:34-35
II. LOGICA ”REGULII DE AUR”
A. Nu fi fățarnic, ”suferind” de complexul superiorității, Lc 16:15; 18:9
B. ”Regula de aur” însumează toată Legea, Gal 5:14
C. Porunca ”nouă” pe care a dat-o Isus este, dragostea, Ioan 13:34
III. CUM SĂ APLICĂM ”REGULA DE AUR”
A. Învață-i pe cei pierduți, Mat 9:37-38; 1Pet 1:3-4
B. Corectați-vă unul pe altul, Mat 18:15; Gal 6:1-2
C. Tratează-ți bine familia, vecinii, dușmanii, 1Pet 2:17; Mat 5:44
CONCLUZIE
1. Luarea în considerare a acestor cuvinte rezolvă aproape întotdeauna orice dilemă morală pe care o putem avea atunci când ne confruntăm cu decizii dificile.
2. Aceasta este într-adevăr ”REGULA DE AUR”! Nu doar că interzice orice ”mică răutate”, orice dorință de răzbunare. Ea face mult mai mult!
3. ”Tratează-i pe ceilalți așa cum ți-ar plăcea ție să fii tratat”, spune Domnul Isus! Isus ne oferă o regulă pe care o putem folosi în mii de cazuri specifice pentru a determina cum arată dreptatea.
4. Întrebați-vă dacă acțiunea pe care o considerați benefică pentru alții este de fapt ceea ce ați dori să vi se aplice vouă înșivă! O astfel de abordare poate schimba interacțiunile voastre doar în bine și pentru gloria lui Dumnezeu!