”Părtășia virtuală” și Cina Domnului
Lecția 1
INTRODUCERE
1. COVID-19, un cuvânt care nu are legătură cu biblia dare care a ajuns să aibă un impact puternic asupra autorității biblice!
2. High-tech, Internet, what’s app, zoom, skype etc. au generat un concept care a fost adoptat de biserică, anume ”inchinarea virtuală”.
3. Cine, când și unde trebuie să ia Cina Domnului? Este dificil să ne imaginăm întrebări mai realiste sau mai critice pentru biserică.
4. Deși boala este o cauză comună a absenței (legitime) de la adunările de duminică, există multe altele cauze: condiții meteorologice, situații de urgență, muncă, călătorii de afaceri, chiar închisoare.
5. Unii creștini obișnuiesc să ia Cina Domnului în case de bătrâni și spitale, sau chiar în casele celor bolnavi; în excursii, la pescuit sau la vânătoare; astfel de practici par să fie în voga dar nu din cauza faptului că există o învățătură clară, consecventă ci pentru că opiniile personale sunt mai ”importante” decât autoritatea biblică.
6. Ținând cont de acest lucru, aș dori să prezint câteva aspecte legate de închinare și adunare în aceste condiții.
I. ”SĂ MÂNCAŢI CINA DOMNULUI…”
A. Este o poruncă, nu o opțiune, 1Cor 11:20-26
B. Exemplul bisericii din Troa, Fapte 20:7
II. PORUNCA ESTE GENERICĂ SAU SPECIFICĂ? (o problema a autorității biblice)
A. Întrebarea poate fi și mai simplă: Cina Domnului trebuie luată (mâncată) într-o adunare de duminică a unei biserici (biserică care este adunată cu scopul de a face acest lucru)?
B. Cina Domnului în adunarea unei biserici locale – Pavel subliniază acest lucru folosind expresia „vă adunați” (gr. sunerchomai), de patru ori (1Cor 11:17, 20, 33, 34) iar în 1Cor 11:18 adăugă în mod specific, „veniți la adunare” sau „ca o biserică” (gr. en ekklēsia).
C. Pavel face distincție între ”o masă obișnuită” și Cina Domnului, 1Cor 11:33-34; Fapte 2:42, 46; 20:7
D. Cei care mănâncă Cina Domnului „vestesc” (gr. kataggellō) moartea Domnului, înseamnă că este „o declarație publică”, 1Cor 11:26 (cf. Fapte 4:2; 13:5,38; 16:17; 17:3,13,23). Dumnezeu nu a intenționat ca Cina Domnului să fie luată în privat, ci public, în contextul unei adunări bisericești locale, în care publicul ar fi putut intra și observa (cf. 1Cor 14:23-25).
- Notă: Organismul uman este format din mai mult de 100 de trilioane de celule. Dacă aceste celule se împrăștie, mai avem un trup? Gândiți-vă acum la biserica locală! (cf 1Cor 12:12-14, 20)
III. RATIONALIZAREA EXCEPTIILOR
A. Scripturile condamnă în ”a adăuga sau a scoate” din Cuvântul lui Dumnezeu (Deut 4:2; 12:32; Prov 30:6; Apoc 22:18,19). Orice substituire, prin definiție, înseamnă ”a înlocui ceea ce este specific”.
B. Doar Dumnezeu a făcut excepții de la ”tiparele” Sale, Num 9:6-14; Mat 19:9
- Notă: Doar Legiuitorul are autoritatea de a schimba legea, Ier 31:31-34
IV. „BISERICA“ AD-HOC (o interpretare/aplicație abuzivă a textului din Mat 18:20)
A. Un grup de creștini (doi sau trei), cu excepția cazului în care sunt organizați ca o biserică locală, NU sunt o biserică locală, prin urmare, nu pot pretinde că sunt echivalentul acesteia în scopul lucrării sau luării Cinei Domnului, (cf Mat 18:15-20)
- Notă: Dacă celulele organismului uman se dispersează, acel trup nu mai există. Două, trei celule nu pot fi considerate un trup decât dacă ele reprezintă un micro-organism.
V. ÎMPĂRATUL SAUL ÎN VREMURI DE STRÂMTORARE
A. ”…la Ghilgal… Să mă aștepți șapte zile…” 1Sam 10:8 (o poruncă specifică)
B. “Filistenii s-au strâns să lupte cu Israel” 1Sam 13:5
C. “Bărbaţii lui Israel s-au văzut la strâmtorare…” 1Sam 13:6-8 (situație de criză!)
D. „Aduceţi-mi arderea de tot şi jertfele de mulţumire.” 1Sam 13:9
E. „Samuel a zis: „Ce-ai făcut?”… „Ai lucrat ca un nebun şi n-ai păzit porunca pe care ţi-o dăduse Domnul Dumnezeul tău…” 1Sam 13:11-14
- Notă: Saul încălcă porunca lui Dumnezeu pe temeiul unei situații de criză, dar cu toate acestea Dumnezeu nu a acceptat jertfele împăratului.
VI. APLICAȚII
A. Deci, dacă membrii unei biserici locale se întâlnesc într-o altă zi a săptămânii, dar nu duminică, pentru a mânca Cina Domnului, pot sau nu să facă acest lucru? NU!
B. Dacă membrii unei biserici locale se întâlnesc duminică, dar nu au suc de struguri sau pâine nedospită pentru Cina Domnului, pot sau nu să facă acest lucru folosindu-se de alte elemente? NU!
C. Dacă membrii unei biserici locale nu se mai pot aduna, duminică, ca biserică pentru a lua Cina Domnului, pot sau nu să facă acest lucru într-un cadru alternativ? ___ ?
CONCLUZIE
1. 1Cor 7:26 – ”Iată, dar, ce cred eu că este bine, având în vedere strâmtorarea de acum: este bine pentru fiecare să rămână aşa cum este.”
- Pavel vorbește despre căsătorie și familie în timpul unei perioade pline de încercări folosind expresia ”strâmtorarea de acum”. Nu ni se spune exact care a fost problema, probabil că a implicat persecuția creștinilor din pricina credinței. Cuvântul ”strâmtorare” înseamnă, a fi într-o situație grea, a fi supus unor presiuni mari.
- CHEIA pentru noi este faptul că acest timp de strâmtorare este TEMPORAR – cât timp va dura exact, nu știm; dar acest lucru va trece și ni se va permite să ne reluăm programul nostru normal de adunare/închinare.
- Luați în considerare situația lui Pavel în Filip 1:19, 24-25 – era prizonier (la Roma), dar așteapta cu nerăbdare să fie eliberat pentru a putea fi din nou împreună cu sfinții din Filipi.
2. Pe de altă parte, Pavel a încercat să-și aranjeze programul de călătorie (când a fost liber/când a fost arestat) astfel încât să se poată întâlnii cu bisericile locale duminica, Fapte 20:4-7; 28:11-14
3. Când Pavel nu a putut face acest lucru, nu există dovezi că a luat Cina Domnului într-un ”cadru alternativ”. În plus, când Pavel a călătorit în circumstanțe care nu i-au permis să se întâlnească cu o biserică locală duminica, nu a fost niciodată în căutarea ”liniștirii” conștiinței personale.
4. Pe de altă parte, se poate stabili un precedent periculos atunci când cineva consideră că este într-o situație de criză (de excepție) și crede că se poate abate de la ”tiparul” lui Dumnezeu. Va mai avea aceea persoană/biserică vreo limită? Pe când prima ”convertire virtuală” în Biserica lui Hristos?