Loading…

Integritatea creștinului

1Petru 2:11-12

INTRODUCERE

1. Dese ori, creștinii au fost acuzați pe nedrept de mari crime în biserica primară. Păgânii spuneau că la Cina Domnului creștinii mâncau carnea și beau sângele unui copil într-un ritual canibalistic; că ”mesele lor de dragoste” erau de fapt orgii sălbatice.

2. Creștinii erau considerați antisociali pentru că nu participau la divertismentul imoral al societății; că sunt atei pentru că nu se închinau idolilor.

3. 1Pe 2:12 ”Să aveţi o purtare (anastrophē) bună în mijlocul neamurilor…” Acest mod de viață, conduită, comportament face ca purtarea noastră să fie onorabilă în rândul celor care nu-L cunosc încă pe Dumnezeu. Deși ne putem aștepta ca ei să vorbească împotriva noastră ca făcători de rele, ei totuși pot fi determinați să-L slăvească pe Dumnezeu văzând purtarea noastră bună.

4. Oamenii ne urmăresc fie că ne place sau nu, mai ales dacă suntem altceva decât sunt ei. La ce se uita ei? În primul rând la integritatea noastră.

 

DISCUȚIE

I. Semnificatia Integritatii

A. Cinste, probitate, onestitate – din latinescul intégritas (Dex)

B. Integritatea este un standard de trăire ridicat, bazat pe un cod personal de moralitate care nu cedează capriciului momentului sau dictaturii majorității.

C. Gen 20:3-6; Pro 10:9; 13:6; 20:7

II. Modelul Integrității, Isus, Mc 12:14; Lc 23:4; 1Pet 2:21

III. Manifestările integrității

A. În împrejurări tentante, stai departe (v11), 2Tim 2:22; 1Ioan 2:15-17

B. În relația cu autoritatea, arată respect (vs13-14, 17), Col 3:18, 20, 22

C. In suferinta, caută-L pe Dumnezeu(v19), Mat 10:16-22; Ioan 15:18-21

 

CONCLUZIE

1. În toate ţările păgâne, în primul secol, creştinii şi evreii erau adesea confundaţi; întrucât aceștia din urmă erau pretutindeni extrem de dificili și rebeli, creștinii au împărtășit vina și au suferit persecuții tocmai din această cauză.

2. Cuvintele lui Petru indică creșterea unui sentiment larg răspândit de antipatie care se manifesta prin judecăți nedrepte, calomnii etc. la adresa creștinilor.

3. 1Pe 2:12 ”… vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele (kakopoios)…” Petru folosește același cuvânt pe care îl folosiseră preoții cei mai de seamă cu adresă la Domnul Isus Hristos, Ioan 18:30

4. Integritatea noastră este pusă la încercare în fiecare zi, în aproape orice situație. Suntem urmăriți cu atenție pentru a vedea cum vom reacționa. Ce vom face?

5. Pentru David cât și pentru noi, soluția cea mai practică constă în alegerea unor oameni care să ne fie în preajmă, oameni care sunt integri, Psa 15