Loading…

”Nu judecaţi…”

 

Matei 7:1-6

INTRODUCERE

1. Unul dintre cele mai cunoscute versete biblice, cel mai citat și cel mai abuzat din punct de vedere al contextului, este: ”Nu judecați, ca să nu fiți judecați.”, Mat 7:1

2. Când se face o judecată împotriva cuiva, iar persoana respectivă știe ceva despre Biblie, reacția ei va fi: ”Biblia spune să nu mă judeci!”, ”Cum îndrăznești să mă întrebi sau să spui că greșesc!”

3. Astfel, acest verset este folosit pentru a învăța că NU trebuie făcută nici un fel de judecată cu privire la alții. Asta înseamnă ce a spus Isus? Isus a spus că nimeni nu trebui să spună nimic și că nu trebuie nimeni să judece eventualul păcatul din viața altora?

4. Semnificația cuvântului grecesc folosit pentru ”judecată” (krinō) este ”a fi pus deoparte astfel încât să se distingă, să se separe”. Cuvântul folosit în Noul Testament, are context general și face referire la tot felul de judecăți.

5. O analiză a textului ne va ajuta să vedem că această interpretare a cuvintelor lui Isus este absolut imposibilă. Să luăm aminte ce ne învață să facem, restul Noului Testament.

DISCUŢIE

I. JUDECAȚI TOATE LUCRURILE

A. Mat 7:15–16

B. Rom 16:17-18

C. 1Cor 5:12–13

D. Gal 2:11 E. Filip3:2 F. 1Ioan4:1

II. NU JUDECA!

A. Nu fii ”fariseu”, Lc 18:9-12

B. Nu fii un fățarnic ”neprihănit”, Pro 21:2

C. Nu fii ”vânător de păcate”, Lc 6:7-11

D. Nu judeca aparențele, ci conduita (trăirile), Ioan 7:24

E. ”Standardul ”tău este cel ce te va judeca și pe tine,Pro26:27

III. JUDECĂ RAȚIONAL

A. Echilibrează iubirea cu discernământul, Mat 7:6

B. Unii sunt incurabili din punct de vedere moral, Pro 23:9

C. Apostolul Pavel a practicat această învățătură a lui Isus, Fapte 13:44–46, 51; 18:6 (cf. Mat 10:14-15)

CONCLUZIE

1. Genul de judecată interzis de Isus este acela fățarnic, ipocrit, fals. Acesta este genul de judecată care a fost condamnat și de Iacov, Iac 4:11-12

2. Însă acest lucru nu înseamnă să nu facem judecăți spirituale, morale. Nu trebuie să fim naivi să credem că ne este interzis să judecăm sub orice formă.

3. Știm că există oameni care nu vor asculta. Știm că există oameni care nu vor să audă și nu vor răspunde chemării Evangheliei. Știm că există oameni care vor arăta dispreț față de Dumnezeu și față de Cuvântul Său. Față de aceștia, Dumnezeu spune să ne ”scuturăm praful de pe picioare” și să lucrăm cu cei care răspund la mesajul evanghelic al pocăinței și al mântuirii, Mat 7:6; 1Tes 4:8