Loading…

Nu vă îngrijorați

 

Matei 6:25-34

INTRODUCERE

1. Trăim într-o epocă a anxietății. Indiferent dacă este vorba de preocupări personale, probleme de familie, nevoi financiare, probleme de sănătate, politici guvernamentale sau condiții globale, toți avem motive să ne îngrijorăm și să ne frământăm.

2. Cu toate acestea, o mare parte din anxietatea noastră este asociată cu problemele de zi cu zi. Luam îngrijorările cu noi când mergem la culcare, ne trezim cu ele și apoi le ”cărăm” cu noi toată ziua.

3. Anxietatea și frustrarea nu fac parte din planul lui Dumnezeu pentru viețile noastre. Nu așa vrea Dumnezeu să trăim!

4. Cum putem să ne liniștim inimile în așa fel încât să putem trăi cu stresul vieții, și totuși să experimentăm pacea și bucuria Lui în fiecare zi?

DISCUŢIE

I. ANXIETATEA NU ESTE O PROBLEMĂ CONTEMPORANĂ

A. O problemă pentru cei care au trăit în VT

a. David, Psa 37:7-8

b. Isaia, Isa 8:17

c. Ieremia, Plâng 3:24-25

B. Anxietatea are trei elemente principale:

1. Nesiguranță: ceva rău se va întâmpla!

2. Neputință: nu pot face nimic!

3. Izolare: nu este nimeni care să mă ajute!

II. CUM REZOLVĂM PROBLEMA?

A. Încrede-te în Dumnezeu

a. Deși creștinul uneori se poate simți nesigur, realitatea este că el este în siguranță – Pro 3:21-26; Evr 4:16

b. Deși creștinul uneori se poate simți neputincios, realitatea este că el are un mare ajutor – Rom 8:31 (Psa 27:5)

c. Deși creștinul uneori se poate simți izolat, realitatea este că Dumnezeu este mereu lângă el – Psa 23:4; Mat 28:20; Evr 13:5-6

B. Dumnezeu ne dă capacitatea de a face față oricărui lucru care ne amenință – Isa 40:31; Ioan 14:1; Filip 4:13 (vezi Deut 31:7-8)

C. Dumnezeu le-a promis pacea tuturor celor care sunt dispuși să-i încredințeze Lui toate îngrijorările – Ioan 16:33; Filip 4:6-7; 1Pet 4:19

CONCLUZIE

1. Anxietatea este o condiție în care mintea noastră este trasă în două direcții. Acest lucru duce la o stare emoțională de stres care ne domină gândurile și ne tulbură somnul. Această stare poate fi alimentată de circumstanțele actuale sau de frica de ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor.

2. Când Domnul Isus a abordat problema îngrijorării (anxietății) în ”predica de pe Munte” (Mat 6:25-34), soluțiile pe care El le oferă par atât de simple, dar noi încă luptăm să le aplicăm.

3. El a promis că va satisface toate nevoile noastre. Alegerea este a noastră! Putem trăi fie în neîncredere și neliniște, fie să avem încredere că ”Tatăl … cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele … și toate aceste lucruri vi se vor da…” Mat 6:32-33; 1Pet 5:7