Loading…

Iefta, lecții de viață

 

Judecători 11;Evrei 11:32

INTRODUCERE

1. Printre cele mai dificile scripturi ale Bibliei se regăsește și povestea vieții lui Iefta. Deși la prima vedere, o figură obscură a Biblie, Iefta a obținut onoarea de a fi menționat ca unul dintre eroii credinței.

2. Unii critici ai Bibliei au profitat de viața lui Iefta ca de un exemplu al nerezonabilului lui Dumnezeu în ce privește dreptatea și îndurarea.

3. Iefta a avut o viață atât de păcătoasă încât aceasta să-l fi descalificat în a intra în Împărăția lui Dumnezeu? Povestea vieții lui ni-l dezvăluie pe Dumnezeu ca pe un Dumnezeu care este însetat de sânge și lipsit de îndurare?

DISCUŢIE

I. Respectă-ți cuvântul dat

1. A venit o vreme când israeliții sunt pe punctul de a lupta cu amonitii. Israeliții au cerut lui Iefta să lupte pentru ei, iar Iefta a acceptat cererea lor.

2. Iefta a recunoscut puterea armatei amonite. Din acest motiv, el a făcut un jurământ lui Dumnezeu, Judecători 11:30-31.

3. Dumnezeu a ascultat cererea lui Iefta, iar israeliții au câștigat lupta împotriva amoniților. Acum este timpul ca Iefta să-și îndeplinească jurământul față de Dumnezeu, Judecători 11:35.

4. În calitate de creștini, există o lecție vitală pe care trebuie s-o învățăm din această poveste, Ecl. 5:2-7; Psa. 15:4; Matei 12:36-37; Matei 5:37; Apoc. 21:8.

II. Putem suferi din cauza păcatelor altora

1. Mama lui Iefta a fost o prostituată. Tatăl său a păcătuit și Iefta a venit pe lume ca un fiu nelegitim.

2. Când frații săi au crescut și a venit timpul să împartă moștenirea tatălui lor, Iefta a fost alungat. Frații săi au considerat că el este un fiu nelegitim și prin urmare, nu trebuie să primească nici o moștenire.

3. Principala lecție aici este că oamenii pot suferi din cauza păcatelor altora, Ioan 16:33; 1 Petru 4:12-19; Psa. 34:19.

III.Trebuie să stăm aproape de Dumnezeu tot timpul

1. Relația noastră trebuie să fie constantă și nu condiționată. Trebuie să fim aproape de Dumnezeu, atât în vremuri bune cât și în cele rele.

2. Dumnezeu nu este o ”roată de rezervă” pe care o folosim doar atunci când avem o pană. Trebuie să avem o relație strânsă cu Dumnezeu până la punctul în care El devine centrul vieții noastre.

3. Este mai bine să trăiești o viață constantă înaintea lui Dumnezeu, decât să-ți amintești de El doar când te lovește necazul, Psa. 27:1; Psa. 105:4; Isaia 41:10; 1 Cor. 10:13; Isaia 55:6.

CONCLUZIE

1. Iefta a fost fiul nelegitim a lui Galaad, conceput cu o prostituată. El a acceptat provocarea și a devenit judecător al Israelului.

2. Deși viața lui nu a fost perfectă și putem enumera cu siguranță unele dintre greșelile lui, Dumnezeu l-a folosit pentru a-și îndeplini scopul.

3. Putem fi credincioși ca Iefta astfel că putem fi siguri că Dumnezeu va fi acolo la fiecare pas al nostru pe drumul spre Împărăția cerească!