Loading…

Revoluția gândirii

Romani 12:2

 

INTRODUCERE

1. Lumea de azi este mult diferită față de cum era acum 30 de ani. Este diferită de cum era acum 2 ani. Gândim diferit. Ca să putem înțelege ce s-a întâmplat, trebuie să căutăm răspuns la întrebarea: ”Ce este postmodernismul?”

a. Modernismul este etapa lumii asociată cu apariția științei moderne. Oamenii au crezut în progres și în ideea că rațiunea ne va da toate răspunsurile. Modernismul a ridicat rațiunea atât de mult încât credința a fost pusă pe locul doi.

b. Postmodernismul promovează ideea că rațiunea e insuficientă și că nu există adevăr absolut. Una din problemele societății postmoderne este relativismul. Postmodernismul încearcă să elimine toate regulile. Noi creăm propriul nostru adevăr.

2. Lumea este din nou în mijlocul unei revoluții. O revoluție care va avea impact asupra tuturor aspectelor vieții. O revoluție care încearcă să submineze temelia pe care sunt construite: poporul nostru, credința noastră, viețile noastre individuale.

3. Este o revoluție ”a gândirii”. O filozofie care susține că adevărul absolut nu există și că toate stilurile de viață, religiile, culturile și viziunile asupra lumii sunt la fel de valabile. O minte setată să susțină că opiniile contează la fel de mult ca dovezile, că realitatea este în mintea privitorului, că fiecare punct de vedere este valid și fiecare opinie trebuie respectată.

4. În această revoluție, singurul păcat real este să critici punctul de vedere sau alegerea morală a altcuiva.

 

DISCUȚIE

I. ADEVĂRUL CONTEAZĂ. Ca un preludiu la predica din această dimineață, să ne reamintim că adevărul contează pentru Dumnezeu. El este numit „Dumnezeul adevărului” în Isa 65:16. Isus, fiul Său, a venit în această lume „plin de har și de adevăr” și s-a identificat pe Sine ca fiind „Adevărul” (Ioan 1:14; 14:6). Duhul Sfânt este numit „Duhul adevărului” și a avut sarcina de a-i călăuzi pe apostoli și prin extensie, pe noi, prin intermediul Scripturii, în „tot adevărul” (Ioan 14:17; 16:13). Cuvântul lui Dumnezeu este numit de către Daniel, ”Cartea Adevărului” (Dan 10:21).

 

II. ADEVĂRUL ÎNDRUMĂ. Suntem chemați să ne închinăm în adevăr (Ioan 4:23). Să fim sfințiți prin adevăr (Ioan 17:17). Să spunem adevărul în dragoste (Efes 4:15). Să umblam în adevăr (3Ioan 3). Să împărțim corect cuvântul adevărului (2Tim 2:15). Să nu facem nimic împotriva adevărului ci numai pentru adevăr (2Cor 13:8). Apostolii au fost dispuși să moară pentru adevăr (Fapte 5:29-33).

 

III. ADEVĂRUL ESTE RESPINS. Și totuși, adevărul nu este întotdeauna respectat. Isaia a plâns că „adevărul s-a poticnit în piața de obște … s-a făcut nevăzut” (Isa 59:14,15). Ieremia s-a plâns că adevărul pierise, dispăruse (Ier 7:28). Amos a vorbit despre cei cărora ”le este scârbă de cel ce vorbește din inimă” (spune adevărul) (Amos 5:10). Prin urmare, suntem sfătuiți să „cumpărăm adevărul și să nu-l vindem” (Pro 23:23). De ce? Pentru că oamenii vor denatura adevărul (Fapte 20:30). Vor suprima adevărul (Rom 1:18). Vor schimba adevărul în minciună (Rom 1:25). Se vor împotrivi adevărului (Rom 2:8). Nu vor iubii adevărul (2Tes 2:10). Își vor întoarce urechea de la adevăr (2Tim 4:4). Nu vor trăi în adevăr (1Ioan 1:6).

 

CONCLUZIE

1. Se pare că astăzi adevărul este ceea ce oamenii vor să fie, însă eu cred cu certitudine că există adevăruri absolute. Pentru creștini, toate adevărurile absolute arată spre Dumnezeu. Dumnezeu este Adevărul absolut. El este sursa tuturor adevărurilor, pentru că El a creat Universul, El este sursa a tot ceea ce știm că este bine.

2. Multor oameni nu le pasă să citească/studieze cuvântul lui Dumnezeu pentru a afla adevărul. Dar pentru cei care iubesc adevărul suficient pentru a-l studia cu sârguință și a-l trăi, Isus a spus: „Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi” Ioan 8:32