Loading…

Feriți-vă de ”ucigașii” bisericii!

 

2 Timotei 4:14-15

INTRODUCERE

1. Alexandru ”căldăraru”; aceasta pare să fie persoana menționată în 1 Tim. 1:20 – probabil că a fost unul dintre învățătorii iudaizatori, care se opuneau violent doctrinei adevărate a Evangheliei. Pavel l-a menționat pe Alexandru ca pe cineva care ”a căzut din credință”, unul care ”a naufragiat”. Acum Pavel îl avertizează pe Timotei să se ferească de acest om, ”păzește-te și tu de el…”.

2. Se confruntă biserica astăzi cu astfel de oameni? Cine sunt acești oameni?Ar trebui ca biserica să se păzească de ei?

3. Aceștia nu sunt cei care au opinii diferite de ceilalți, care au eventual ceva de reproșat, ei sunt acei acuzatori, acei dizidenți tipici care sunt tot timpul nemulțumiți, nemulțumiți de însăși viața lor. În general, există foarte puțini oameni de felul acesta, doi sau trei într-o adunare (nici odată singuri), dar ei sunt ”otrăvitori” și au talentul de a aduna în jurul lor oameni ușor influențabili folosinduse de naivitatea acestora și speculând micile neînțelegeri din biserică.

4. Noi îi putem numi pe acești oameni, “ucigașii bisericii”. Dar cine sunt ei?

DISCUŢIE

I. CARACTERISTICILE “UCIGAȘILOR BISERICII”

A. Sunt distructivi, Haman și edictul lui Ahașveroș – Estera 3:5-6

• Daunele pe care doresc să le provoace sunt intenționate și deliberate. Ei nu sunt pur și simplu în dezacord cu ceilalți; ei doresc să provoace durere și să distrugă vieți. Tactica lor include sabotajul, subminarea intereselor bisericii, incitarea altora cu scopul ca aceștia să le face munca murdara pentru ca într-un final, victimele lor să fie ”anihilate”.

B. Sunt hotărâți, Frații lui Iosif – Gen. 37:11, 18

• Sunt capricioși și nu se vor opri de la nimic. Ei se pot opri pentru o vreme, pot schimba strategia, chiar merg pe ascuns pentru a iscodi, dar ei se vor întoarce să se răzbune și pentru a continua să intimideze; își vor creea o ”rețea”, vor încălca regulile decenței și moralității pentru a-și atinge obiectivele distructive.

C. Sunt vicleni, Fariseii, Isus și birul Cezarului – Luca 20:23

• Ei sunt ”maeștri” ai manipulării, denaturării și acuzării altora pentru faptele lor atroce (rele). Afirmațiile lor nu sunt de încredere. Sunt experți în falsificarea faptelor.

D. Sunt demonici, Ahab, Izabela și via lui Nabot – 1 Împ. 21:1-16

• Sunt atât de răi încât singurul termen adecvat pentru a-i descrie este, diabolic. Ei ”emană” în jurul lor supărare, furie, mânie. Tot timpul vor să creeze haos. Oricine le stă în cale poate deveni “țapul ispășitor” pentru răutățile lor; de cele mai multe ori aceștia sunt cei care slujesc în biserică.

E. Sunt experți în ”deghizare”, Anania și Safira – Fapte 5:1-10

• Ei sunt niște prefăcuți, ipocriți dar care sunt capabili să se prezinte ca niște membri ai bisericii evlavioși, devotați și spirituali care își fac munca lor distructivă ”pentru binele bisericii, și pentru creșterea împărăției lui Dumnezeu”. Ei pot convinge pe unii membrii ai bisericii, mai naivi, că ei chiar ridică ”probleme legitime” iar intențiile lor sunt ”nobile”.

II. REMEDII

A. Răbdare, Psa. 37:7

B. Apel la conștiință, 1 Tim. 1:18-19

C. Predică adevărul, Tit 1:9

D. Disciplină, Rom 16:17

CONCLUZIE

1. Alexandru “este cu totul împotriva cuvintelor noastre”, 2 Tim. 4:15. Alexandru ”căldărarul” era un eretic și un blasfemiator și ca atare, deși fusese dat pe mâna Satanei în continuare se împotrivea cu fermitate adevărului Evangheliei.

2. Mulți alții au avut aceeași atitudine, printre care: Fapte 13:8, Elima ”stătea împotrivă…” lui Pavel și lui Barnaba; 2 Tim. 3:8, Iane și Iambre ”s-au împotrivit lui Moise…”

3. Evită să devii un “ucigaș al bisericii”!