Loading…

Mânia nejustificată

 

Matei 5:21-22

INTRODUCERE

1. Controlul mâniei este o abilitate importantă pentru viață. Mânia poate distruge comunicarea, poate rupe relațiile, ruinează bucuria cât și sănătatea multora. Toți oamenii se luptă, într-o măsură mai mare sau mai mică, cu mânia. Din păcate, oamenii tind să-și justifice mânia, în loc să-și asume responsabilitatea.

2. În Mat 5:21-22, Domnul Isus a vrut ca cetățenii Împărăției să înțeleagă că nu doar a ucide pe cineva este un păcat, ci și ura din spatele actului este un păcat. Mânia este acea furie dezlănțuită a cărei origini este ura și care poate duce chiar și la crimă.

3. Cain este primul om din isoria omenirii care a pierdut lupta cu mânia, Gen 4:3-8

4. Însă nu numai că a ucide este un păcat, dar și emoțiile care duc la crimă (omor) sunt păcătoase, Pro 6:16-19

5. Din fericire pentru noi, Cuvântul lui Dumnezeu conține principii referitoare la modul în care putem să ne controlăm mânia într-o manieră productivă cât și evlavioasă.

DISCUŢIE

I. ÎNVĂȚĂTURA LUI ISUS ȘI ”NEPRIHĂNIREA ÎMPĂRĂȚIEI”

A. Un exemplu de mânie care provine din ură și ucidere mintală este atunci când cineva îi spune altcuiva: ”prostule” (”om bun de nimic”), Mat 5:22b

1. Cuvântul folosit este ”raka”. Era un termen de abuz verbal prin care se atacă inteligența cuiva, 2Sam 6:20; Iac 2:20 (Iacov folosește gr. ”kene” – gol, nefolositor)

2. Evr. ”Raka” este un cuvânt disprețuitor și vine din mândrie: ”cap sec”, este limbajul a ceea ce Solomon numește ”aprinderea îngâmfării”, Pro 21:24

B. Un alt exemplu de mânie care provine din ură și ucidere mintală este când cineva îi spune altcuiva, ”nebunule”, Mat 5:22c

1. Evr. ”More” (moros) era un termen de abuz verbal care ataca moralitatea cuiva. Acest cuvânt are legătură cu caracterul, în timp ce cuvântul ”raka” are de a face cu inteligența.

2. În Mat 23:17,19 Isus i-a numit pe cărturarii și fariseii ipocriți, ”nebuni” (nesăbuiți, nechibzuiți).

II. CONTROLEAZĂ EMOȚIA NU LĂSA EMOȚIA SĂ TE CONTROLEZE

A. Cuvintele aspre aţâţă mânia, Pro 15:1, 18

B. Nebunii își arată mânia degrabă, Pro 12:16; 29:11

C. Mânia nu-i rănește doar pe ceilalți, te rănește și pe tine, Iov 5:2; 18:4

D. Neprihănirea și mânia nu merg împreună, Iac 1:20

E. Mânia duce la păcat, Gen 4:3-8; 49:5-6 (cf. Gen 34:25-29 – Dina și Sihem)

CONCLUZIE

1. Mânia înseamnă furie și ură mintală. Cum este atitudinea ta mintală față de oameni acasă, în biserică și în societate?

a. ”Prostule” indică un atac verbal asupra inteligenței cuiva având ca motiv rănirea persoanei în cauză.

b. ”Nebunule” este un atac verbal asupra caracterului moral al celuilalt fundamentat pe ură din dorința de a deteriora imaginea și respectul persoanei în cauză.

2. Această atitudine mintală cât și păcatele verbale fac că o persoană să fie de condamnat înaintea lui Dumnezeu cât și a oamenilor.

3. Este bine să căutăm să fim înceți la mânie. Cei care se ”aprind iute” manifestă lipsă de înțelepciune, Pro 14:29; Ecl 7:9

  • Notă: Mat 5:22 – ”…Eu vă spun că, oricine se mânie pe fratele său…” (Cornilescu) ”…Ego lego humin, hoti pas ORGIZO hautou adelphos EIKE…” (KJV+) Traducere: ”…Eu vă spun că, oricine se mânie pe fratele său fără motiv…” Gr. ”EIKE” – fără o cauză, degeaba, în zadar, 1Cor 15:2; Gal 4:11; Gal 3:4