Loading…

Strângeţi-vă comori în cer

 

Matei 6:19-24

INTRODUCERE

1. Domnul Isus trece în acest pasaj (Mat 6:19-24) de la o capcană la alta, de la pericolul de a gândi prea mult la laudele oamenilor la a gândi prea mult la bogățiile pământești.

2. Capitalul financiar (banii) și bunurile materiale sunt necesare pentru progresul social, civilizație, evanghelizare și ține de bunăstarea temporară a omenirii.

3. Însă, atunci când facem din bogăția materială ”comoara” noastră, când ne bucurăm de ea așa de mult încât ne dorim să avem mai mult și mai mult, lucrul acesta este rău.

4. Domnul Isus vorbește împotriva faptului că unii oameni au tendința de a face din bogăția materială un ”dumnezeu”; învățătura Lui se lovește profund de mentalitatea și tendința acelora care sunt acaparați de ”lăcomia de câștig”, Ecl 5:10; Efes 5:3, 5

DISCUŢIE

I. CARACTERUL OMULUI LACOM

A. Are o dorință puternică de a fi bogat, 1Tim 6:9

B. Privește prosperitatea aproapelui său cu invidie și nemulțumire, Ecl 4:4

C. Își pune încrederea în averea lui, Lc 12:18-19

D. Își petrece timpul în mod deosebit pentru lucrurile lumești, Lc 15:13

II. MARELE PERICOL

A. Aceste ”bogății” sunt ”înșelătoare”, Mat 13:22

B. Bogăția materială devine ”dumnezeul” tău, Mat 19:21-22

C. Nu ești întrutotul loial lui Hristos, Mat 6:24

D. Nu-l iubești pe Dumnezeu, Iac 4:4

CONCLUZIE

1. Fiecare om vrea să aibă bani, să fie bogat, prosper; nimeni nu vrea să fie sărac. Creștinismul nu ”propovăduiește” sărăcia, însă prea mulți oameni fac tot ce pot pentru a deveni bogați (inclusiv ilegalități), dar nu cunosc pericolele la care se expun atunci când fac bani, avere și bogăție, mai ales dacă sunt creștini.

2. Care au fost motivele acestor îndemnuri date de Isus?

a. Comorile pământești sunt susceptibile de a fi pierdute prin diverse căi, cum ar fi moliile, rugina sau hoți care le sparg și le fură.

b. Comorile cerești sunt sigure.

· Sunt potrivite pentru sufletele noastre care vor moșteni cerurile.

· Au ”durată de viață” nelimitată, sunt veșnice.

· Nu sunt supuse unor accidente, să le mănânce moliile şi rugina ori să le sape, sau să le fure hoții.

3. Dacă comorile noastre sunt pe pământ, ele ne vor atrage inimile după ele iar noi vom fi lumești. Inima ”aleargă” în mod natural după ceea ce iubește cel mai mult, Mat 6:21

4. Concluzia firească este că strângerea de comori pe pământ ne face lumești și ne face să uităm de ceruri; iar strângerea de comori în cer ne face să avem un caracter ceresc și ne va reforma întreaga inimă și viață, Mat 12:33; 2Cor 5:17