Loading…

Rămâneți tari în același duh

Lecția 9
Filip 2:5

INTRODUCERE

1. Filip 2:5 ”Să aveţi în voi gândul acesta (phroneite) care era şi în Hristos Isus.”

2. Cu alte cuvinte, Pavel spune: ”să gândiți ca Isus”. Cuvântul gr. phroneō , include atât mintea cât și inima, înțelegerea, voința și afecțiunea.

3. Lăsați ca judecata și estimarea lucrurilor, alegerea, dorința, intenția, determinarea să fie ca cele ale Domnului Isus.

4. Cu toate acestea, pentru a înțelege profunzimea smereniei și a iubirii lui Isus, trebuie mai întâi să înțelegem adevărata Sa poziție și gloria care îi aparține de fapt.

5. Este nevoie de puțină smerenie pentru ca un sclav să slujească un rege, dar este nevoie de multă smerenie pentru ca un rege să slujească un sclav.

6. Fără a adopta atitudinea lui Hristos, nu putem realiza niciodată ceea ce Hristos așteptă de la noi, să avem ”o simţire, o dragoste, un suflet şi un gând” (v 2).

7. Pentru ca să ”rămânem tari în același duh”, trebuie să creștem în smerenia pe care Isus a arătat-o în întruparea și moartea Sa.

 

DISCUȚIE

I. CE A FOST EL, Ioan 1:1-3, 14; 8:58; 17:5

II. CE A ALES SĂ FIE EL, Isa 53:2-3; Zah 9:9; Mc 9:11-13

III. ÎNĂLȚAREA ȘI PUTEREA SA, Psa 8:5-6; Mat 28:18; Efes 1:20-22

 

CONCLUZIE

1. Biserica din Filipi, pe cât de bună era, se confrunta cu un ”spirit” de egoism și dezbinare. Pavel îi provoacă pe credincioși, în lumina exemplului lui Hristos, să nu facă ”nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă” Filip 2:3

2. Nimeni nu poate renunța la calitățile naturii sale interioare, dar poate renunța, în anumite privințe, de a-și exprima în exterior natura interioară.

3. Chiar dacă Hristos a fost Însuși Dumnezeu și avea dreptul să-și arate atributele, El a renunțat de bună voie la acest drept pentru a veni pe pământ, pentru a fi Mântuitorul lumii, Lc 2:10-11; 19:10

4. Notați faptul că Tatăl nu l-a smerit pe Isus Hristos, El s-a smerit pe Sine. Este o mare diferență între a fi umilit și a te smeri de bunăvoie. Isus Hristos a luat de bunăvoie o poziție inferioară din cauza dragostei Sale pentru noi, Efes 5:2